Hoofdinhoud

De ziekte van Parkinson is een heel ingewikkelde èn de snelst groeiende hersenziekte van dit moment. Wat weet jij er eigenlijk van? Doe de korte kennistest.

De ziekte van Parkinson is een heel ingewikkelde neurologische aandoening. Er worden verschillende onderzoeken gedaan, maar veel is ook nog niet bekend. De ziekte treft steeds meer mensen; ouderen, maar ook steeds meer jongeren.

Kennis is alles

Bij ParkinsonNL zetten we alles op alles om versneld stappen te zetten in de strijd tegen parkinson. Dat doen we door het mogelijk maken van baanbrekend onderzoek en het ondersteunen van innovaties, maar ook door het creëren van bewustwording rondom de ziekte.

Daarom dagen we je uit: wat weet jij over de ziekte van Parkinson en de hersenen? Wat gebeurt er nu eigenlijk in de hersenen van iemand met parkinson? En waardoor krijg je nou precies klachten

Tip: wil je beslagen ten ijs komen in de kennistest? Scroll dan vooral even door onze website.

Test je kennis

Voordat iemand de diagnose parkinson krijgt, treden er bijvoorbeeld al veranderingen op in de hersenen. Er zijn vaak ook al symptomen, maar soms zelfs zonder dat iemand dit weet. Maar hoe lang is die periode die hieraan voorafgaat eigenlijk? Is dat één jaar, vijf of zelfs tien jaar?

En de ziekte van Parkinson ontstaat bijvoorbeeld door een tekort aan een bepaald stofje in de hersenen. Dat stofje zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoord raakt, geeft dit verschillende klachten, zoals somberheid, lastig evenwicht houden en bevende of trillende ledematen. Maar hoe heet dat boodschappenstofje? 

Wil je weten hoe jij ons kunt helpen met het verschil maken op het gebied van onderzoek, innovatie en voorlichting? Lees dan snel verder.