Hoofdinhoud

Afgelopen zomer konden onderzoekers voor het eerst bij ParkinsonNL subsidie aanvragen voor hun onderzoek. Er zijn maar liefst 22 aanvragen ingediend. Daarvan gaan wij er 3 uitkiezen die door ons gefinancierd gaan worden. Eind december maken we bekend welke onderzoeken dat zijn. Maar eerst vertellen we je hoe de beslissingen hiervoor worden genomen binnen ParkinsonNL. Aanvoerder Kennis en Impact, Anneke Mels vertelt.

Dit is Anneke Mels,
Aanvoerder Kennis en Impact

Een motiverende klus die inspireert om samen maximale impact te maken.’ 

‘Het selecteren van de beste onderzoeksaanvragen is een hele klus. Het volledige aanvraag- en beoordelingsproces duurt ongeveer 6 maanden en bestaat uit meerdere stappen.  Allereerst worden alle aanvragen door minimaal twee buitenlandse wetenschappelijke experts én door mensen met parkinson beoordeeld (leden van de Patiëntenkamer van de Parkinson Adviesraad [PK-PAR] van de Parkinson Vereniging). Vervolgens wordt elke aanvraag door één wetenschappelijk en één ervaringsdeskundige-lid van onze wetenschappelijke adviesraad beoordeeld. Er wordt hierbij gekeken naar relevantie van het onderzoek voor mensen met parkinson, kwaliteit van het plan van aanpak, de onderzoeksgroep en uitvoerbaarheid. Het betrekken van patiëntonderzoekers en eindgebruikers is verplicht, om zo de impact van het onderzoek voor mensen met parkinson te maximaliseren. Dat is immers waar we het allemaal voor doen.

Tijdens de vergadering van de WAR, wordt de uiteindelijke ranking opgesteld. De beoordeling van de wetenschappelijke en ervaringsdeskundige WAR-leden tellen hierbij even zwaar mee. Uiteindelijk neemt de directeur-bestuurder van ParkinsonNL, Adse Jelles, de beslissing welke aanvragen wel en niet gehonoreerd worden. ‘Een motiverende klus die inspireert om samen met mensen met parkinson maximale impact te maken.

Onderzoekers die financiering ontvangen, dragen altijd bij aan de 3 uitgangspunten die wij hebben gesteld aan onderzoek.

1.  preventie: het verminderen van het aantal mensen met parkinson 

2. het allereerst afremmen, vervolgens stopzetten en uiteindelijk genezen van de ziekte

3. het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met parkinson

De ParkinsonNL Onderzoekscall 2022 voorziet duidelijk in een behoefte binnen het parkinsonveld. Onderzoekers konden maximaal €100.000 aanvragen voor een tweejarig project. De aanvragen beslaan het gehele onderzoeksproces van fundamenteel tot klinisch en zijn zeer divers qua onderwerpen. Onder andere onderzoeken naar DPS, de moleculaire en genetische ziektemechanismen, therapeutische interventies (zoals gentherapie en bewegen), invloed van darmflora, psychosociale ondersteuning en verbeterde imaging technieken. Eind december maken we de 3 gekozen onderzoeken bekend via onze website, nieuwsbrief en social media kanalen.

Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Bij ouderen én – steeds vaker – op jongere leeftijd. Met deze gevoelde urgentie gaat ParkinsonNL het verschil maken op het gebied van onderzoekinnovatie en voorlichting. Wil je weten hoe jij ons daarbij kunt helpen?