Laura Kors (44), nieuwsreporter en verslaggever bij EenVandaag groeide op in West-Friesland. Tijdens haar tienerjaren heeft zij vele zomers in de bollen gewerkt. Tijdens een interview in het werk stuitte ze op het verhaal van Ger Geurts. Een hele sympathieke en nuchtere man met parkinson. Tijdens het interview vertelde hij over de link tussen parkinson en pesticiden. Dat zette Laura aan het denken, want loopt zij nu ook risico op de ziekte van Parkinson na haar vele zomers in de bollenschuren?
Het ontstaan van podcast ‘Krijg ik Parkinson?’
Tijdens haar gesprek met Ger Geurts over de link tussen pesticiden en parkinson dacht Laura Kors niet alleen aan haar eigen zomers in de bollenschuren, maar ook aan haar opa en andere familieleden. Ook zij gebruikten, als tuinders, pesticiden in grote hoeveelheden. Al haar vrienden deden hetzelfde werk als zij vroeger. Laura wilde er meer over weten en legde haar zorgen over de link tussen pesticiden en parkinson voor bij prof. dr. Bas Bloem. ‘Die zorgen kan ik niet wegnemen’ was zijn antwoord. Dit kwam hard binnen bij Laura. Dit was het begin van een zoektocht naar concrete antwoorden en de start van haar podcast ‘Krijg ik parkinson?’.
‘De postcast is voor iedereen interessant.’
De podcast is voor iedereen interessant om te luisteren, volgens Laura. ‘Het grootste compliment dat ik gekregen heb (van een behoorlijk aantal luisteraars zelfs) is dat mensen die niets met pesticiden, parkinson of bollenpellen te maken hebben, de serie toch in een ruk achter elkaar luisterden en het heel onderhoudend en fascinerend vonden. En ook mensen die al veel van parkinson weten vertelden mij het fijn te vinden dat bepaalde wetenschappelijke informatie helder en overzichtelijk te beluisteren is, maar dat het vooral een mooi verhaal is om naar te luisteren.’
Een inspiratiebron voor anderen zijn
‘Het was een hele bijzondere ervaring om deze podcast te maken. Dat zoveel mensen hun tijd en verhaal aan mij toevertrouwen voelde heel eervol. Het was niet altijd makkelijk, want zij hebben de loterij-die-je-niet-wilt winnen wel gewonnen en ik (voorlopig) niet,’ vertelt ze.
ParkinsonNL vindt het belangrijk dat er veel meer aandacht komt voor de risico’s van bestrijdingsmiddelen en pesticiden.
Lees ook: Wetenschappers pleiten voor politieke actie tegen het gebruik van pesticiden
Benieuwd geworden naar de podcast en wil je hem beluisteren? Dat kan door hier te klikken.
ParkinsonNL maakt onderzoek en innovaties mogelijk die de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson verbeteren. Ook jij kunt helpen met een donatie of een actie, zodat we nog meer innovaties kunnen ondersteunen.