Hoofdinhoud

Trillen of beven: het zijn misschien wel de bekendste symptomen van parkinson. Toch kent de ziekte ook andere verschijnselen die een stuk minder bekend zijn.

Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte met een enorme invloed op je leven. De meest bekende verschijnselen zijn beven (tremor), stijve spieren en trager bewegen. Maar er zijn ook heel wat klachten die een stuk minder bekend zijn. Zoals onder andere deze negen verschijnselen.

1. Minder ruiken
Veel mensen die parkinson hebben, krijgen er last van: minder goed kunnen ruiken. Vaak is het trouwens een van de eerste signalen dat de ziekte zich openbaart.

2. Stem en spraak
Parkinson kan ook van invloed zijn op je stem en manier van praten. Zo kan je stem bijvoorbeeld lager worden en je spraak onduidelijk of langzamer.

3. Depressie en angst
Ook een depressie of angststoornis kan een kenmerk van de ziekte van Parkinson zijn.

4. Slaapproblemen
Minder goed slapen, slapeloosheid of je overdag slaperig voelen: slaapproblemen kunnen ook een symptoom van de ziekte zijn.

5. Minder goed geheugen en concentratie
Niet iedereen krijgt ermee te maken en de mate waarin dit gebeurt verschilt ook. Toch zijn geheugenverlies, minder concentratie en het lastiger vinden om taken tegelijkertijd te doen zijn ook symptomen van parkinson.

6. Plotselinge daling van de bloeddruk
Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen last hebben van een dalende bloeddruk, bijvoorbeeld als ineens opstaan of lang staan. Dit merk je door duizelingen, je zwak voelen en slechter zien.

7. Lusteloos voelen
Bij de ziekte van Parkinson komt lusteloosheid (apathie) ook vaak om de hoek kijken. Dit gevoel beïnvloedt soms de kwaliteit van leven. 
Bas Bloem, hoogleraar Neurologie aan het Radboud UMC, legt in deze uitzending van ParkinsonTV meer over apathie uit.

8. Bewegingsstoornis (dystonie)
Ook de bewegingsstoornis (dystonie) kan voorkomen bij parkinson. Hierbij gaat er in de hersenen iets fout en ontstaan er onwillekeurige, oncontroleerbare spiercontracties en verkrampingen. Dit zorgt voor draaiende, wringende bewegingen van lichaamsdelen en een afwijkende houding van een of meerdere lichaamsdelen.

9. ‘Parkinsonmasker’
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak te maken van het verlies van spierkracht, bijvoorbeeld in het gezicht en keel. Praten en slikken worden dan moeilijker. Als het bewegen van de gezichtspieren moeilijk wordt, kan dit zorgen voor het zogenoemde ‘Parkinsonsmasker’ of maskergelaat.

Bronnen:
Michael J. Fox Foundation

Lees ook: