Hoofdinhoud

Dopamine is een boodschapper in de hersenen: het zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Het stofje speelt een belangrijke rol voor het gevoel van geluk én ook bij de ziekte van Parkinson. Hoe zit dat?

Het stofje dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het komt vrij bij bepaalde handelingen, zoals eten, sporten en seks. Dopamine wordt aangemaakt als je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen.

Voor mensen met de ziekte van Parkinson speelt het stofje (of eigenlijk het tekort hieraan) nog een rol. Als iemand namelijk Parkinson heeft, dan sterven zijn of haar hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Een lichaam maakt hierdoor te weinig dopamine aan. Het stofje is een zogenoemde neurotransmitter en zorgt ervoor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoord raakt, geeft dit verschillende klachten, zoals somberheid, lastig evenwicht houden en bevende of trillende ledematen. Die kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven.

Te kort aan dopamine afremmen? Beweeg!

Parkinson is een ingewikkelde hersenziekte waarbij dus een tekort aan de stof dopamine een belangrijke rol speelt. Neuroloog Bas Bloem legt in een artikel over boksen uit waarom sporten een medicijn is bij de ziekte van parkinson. Regelmatig sporten zou volgens hem het verlies aan dopamine waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt sporten om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog.

Lees ook Annelies Oosterbaan, jonge vrouw met parkinson, omschrijft sporten als haar medicijn

Gebruik de kracht van muziek

Ook kan bij het luisteren naar je favoriete muziek dopamine vrijkomen en zo voor een geluksgevoel zorgen. Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat muziek een positieve invloed heeft op ons brein. Voor mensen met de ziekte van Parkinson kan muziek een krachtig hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld om beter te bewegen of bij het praten. Zo zet een sterk ritme aan tot beter lopen. Maar kan het ook helpen bij het stimuleren van je mentale gezondheid. 

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Volgens Neuroloog Bas Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’ 

Kijk ook → Deze opname van De Muziek Gaat Door vertelt je meer over muziek en parkinson

Wist je trouwens dat zingen ook voor een geluksgevoel kan zorgen? Zingen is goed voor je gemoed! Helemaal als je dit in een koor doet. Zo zou volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, het stofje oxytocine vrijkomen, waardoor je meer rust ervaart. En dat is niet het enige positieve aan samen zingen. In dit artikel lees je hoe dat zit.

Muziektip: Dopamine

Tot slot mag een fijne (en toepasselijke) muziektip niet ontbreken. Dennis Kramer en Isabelle Beukert kwamen in actie voor ParkinsonNL en deden mee aan een roadtrip naar de Noordkaap. Zij tipten ons het nummer Dopamine, van Purple Disco Machine feat. Eyelar. ‘Waarom is dit onze muziektip? Het is zo’n lekker nummer, met een goeie beat, dat je goed hard uit je speaker moet laten knallen. Tijdens de voorbereidingen van de Noordkaap Challenge hebben we deze geregeld opgezet. Het gaf ons een enorme dosis energie! Maar het bijzondere is dat dit nummer over dopamine gaat. De stof die natuurlijk ook een hoofdrol speelt bij de ziekte van parkinson. Of beter gezegd steeds minder een hoofdrol speelt, omdat er bij mensen met parkinson juist steeds minder dopamine in de hersenen aanwezig is.

En daarmee komt dit liedje opeens ook in een heel ander daglicht te staan. We vinden het een heel lekker nummer. Tegelijkertijd realiseren we ons elke keer als we het nummer horen hoe vanzelfsprekend het voor ons is dat we er lekker onbezorgd op uit ons dak kunnen gaan, maar dat voor heel veel andere mensen met parkinson helemaal niet het geval is. En daarmee gaf dit nummer ons eigenlijk een dubbele dosis energie om nog meer ons best te doen om zoveel mogelijk geld op te halen tijdens onze challenge.’

Luister hieronder dit nummer:

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in Nederland. ParkinsonNL zet alles op alles om de ziekte af te remmen en, uiteindelijk, te voorkomen. Dat doen we door te investeren in baanbrekend onderzoek, innovaties en voorlichting.