Marlies van Pelt is fysiotherapeut, leefstijlcoach en trotse moeder van twee volwassen kinderen. Zij geniet van het buitenleven—van kamperen en wandelen tot werken in de (moes)tuin. Elke 2 maanden deelt zij in haar columns voor ParkinsonNL haar inzichten over de positieve rol van een gezonde leefstijl bij parkinson.
Ging mijn vorige column over het belang van kleine stappen zetten, gaat het deze keer over grote stappen. Of beter gezegd: véél stappen! Misschien niet zo consequent, maar wel met een heel goede reden: Stapril.
Tijdens Stapril worden deelnemers uitgedaagd om in de maand april iedere dag 10.000 stappen te zetten. Door je te laten sponsoren steun je ParkinsonNL en draag je bij aan meer onderzoek. Win-win dus, want met het wandelen werk je ook nog eens aan je eigen vitaliteit.
Sommigen halen die 10.000 stappen makkelijk, maar voor veel mensen is het een hele uitdaging. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hier een aantal tips:
- Begin alvast! Het is half maart. Als je nu al op je smartwatch/sporthorloge of met een fit-app op je telefoon gaat bijhouden hoe veel stappen je ongeveer op een dag zet, weet je waar je naar toe kunt werken. Bouw het wandelen alvast op.
- Loop samen: samen wandelen maakt het vaak leuker. Je kunt elkaar stimuleren en motiveren als iemand misschien een keer wat minder zin heeft. Misschien onderweg of na afloop een kop koffie?
- Gebruik muziek: het ritme van de muziek kan het lopen makkelijker maken. Heb je een fijne koptelefoon? Op muziekstreamingsdiensten zoals Spotify kun je playlists zoeken met een bepaald ritme (BPM: beats per minute). Voor veel mensen is een BPM van 115 – 120 fijn om op te wandelen. Probeer maar eens! (Soms is het even zoeken naar het ideale ritme, het kan zijn dat het voor jou juist langzamer of sneller is).
- Alle stappen tellen mee, ook die je binnenzet. Draag je telefoon of sporthorloge dus steeds bij je.
- Ken je ‘ParkinsonTV in Beweging’ al? Er is zelfs een aflevering over loopbewegingen. Ook met Nederland in Beweging kun je via de televisie of computer meedoen. Leuk om mee af te wisselen en handig bij slecht weer!
- Zet een swingend muziekje op en dans lekker mee!
- Stapril heeft een omrekentool waarmee alle activiteiten (zoals yoga , zwemmen of fietsen) ook meetellen.
- Verdeel het lopen over de dag: begin in de ochtend al met een wandeling. Kijk ook eens waar je door de dag heen extra meters kunt maken: parkeer bijvoorbeeld de auto wat verder weg, stap een halte eerder uit de bus, neem de trap in plaats van de lift…
Ga in de maand april die extra stappen zetten, binnen jouw mogelijkheden. Je kunt hiervoor alle bovenstaande tips gebruiken. Want behalve geld ophalen voor parkinson onderzoek, heeft wandelen heel veel gezondheidsvoordelen en is het vooral ook heel fijn!
(NB: mocht lopen voor jou – door de parkinson of om andere redenen – erg lastig zijn, dan kan je hiervoor een deskundige raadplegen. Bijvoorbeeld een fysio- of oefentherapeut die is aangesloten bij ParkinsonNet. Met gerichte tips of oefeningen kan er soms veel verbeteren!).

Wie is Marlies van Pelt?
Marlies van Pelt is fysiotherapeut, leefstijlcoach en trotse moeder van twee volwassen kinderen. Zij geniet van het buitenleven—van kamperen en wandelen tot werken in de (moes)tuin. In de keuken leeft zij zich graag uit met vegetarische recepten en experimenteert zij met smaken uit alle hoeken van de wereld.
Ze behandelt en begeleidt mensen met chronische aandoeningen (zoals parkinson en MS) op het gebied van bewegen en leefstijl en is al twintig jaar aangesloten bij ParkinsonNet. Elke 2 maanden deelt zij in haar columns voor ParkinsonNL haar inzichten over de positieve rol van een gezonde leefstijl bij parkinson. Met als doel: te inspireren, nieuwe ideeën aan te reiken en lezers uit te dagen kleine aanpassingen te maken die het leven nét wat leuker kunnen maken.
Marlies van Pelt is één van onze columnisten. Benieuwd naar onze andere columnisten? Klik op de onderstaande knop.
ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen, genezen en voorkomen. Tot die tijd zorgen we dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.