Hoofdinhoud

Jan Heemskerk kreeg in 2021 de diagnose ziekte van Parkinson. Met zijn maandelijkse column voor ParkinsonNL wil hij graag een nuttige bijdrage leveren aan de bewustwording van deze ziekte, door – zoals hij dat nou eenmaal doet – zijn leven met parkinson te portretteren. Natuurlijk met zijn kenmerkende mix van empathie en zelfspot.

Neem mij nou, zowat vijf jaar geleden.

Toen: 110,9 kilo.

Nu: 82,8 kilo.

Je wilt me wel geloven als ik je vertel dat er in de tussentijd heel wat tranen door de Nijl zijn gevloeid. Maar het moest. Ik was veel te dik, ongezond, en deed niet aan sport. Ik at dingen als koteletjes in roomboter, chocolade in volle room, feestsnacks in borrelsaus en pulled pork met vleesfondue en veel te veel alcohol voor de dorst. Mijn vrouw vond me niet meer zo aantrekkelijk. Ikzelf eigenlijk ook niet. Ik was ook niet zo gezellig en had best vaak een kater. Ik moest maar eens op dieet en mijn vrouw wist wel een goeie. Ik werd in een dubbele houdgreep van liefde geklemd en zo kwam het goed. Maar niet zomaar vanzelf, natuurlijk. Ik had geeneens nog parkinson.

Zo’n levensstijl-interventie staat eigenlijk op drie poten: voeding, stress en beweging. Op alle drie heb je de boel laten versloffen, en idealiter bouw je dan het staketsel vanaf scratch netjes weer op. Neem nou eens de beweging.

De kern van de zaak is: discipline. En discipline is ‘het belang inzien van de taak waarvoor je je hebt gesteld’. Maar dat is, zagen we hierboven al, nog lastig zat. Als het makkelijk was, woog iedereen wel 82,8 kilo. Dus hebben de meeste mensen een paar trucjes nodig om voldoende beweging binnen te klokken.

Zo beschreef ik ooit het geval van de bourgondische journalist Leo Babauta die cold turkey vijf kilometer per dag wilde gaan rennen, en tegelijk wilde stoppen met drank en alcohol. Dat werd geen succes. Wel een drama. Kwestie van fatale zelfoverschatting. Dus Leo verzon een list. Hij ging op dag 1 mooie sneakers kopen en vond het toen wel welletjes. Op dag 2 liep hij 50 meter. Een denderend succes. Dus ging hij 100 meter. En zo sjokte Leo zich stapje voor stapje een onbeduidend stukje verder totdat hij zijn 5.000 meter had voltooid. Hij had er bijna niets van gemerkt, zei Leo. Hij had zijn eigen lijf, dat hem altijd had tegengewerkt, gefopt en nu wist hij al niet meer beter. Baby steps. Zo noemde hij dat. Zo slap zijn dat je niet eens boven je eigen radar komt…

Ik ‘deed’ het met buurmannen Jeroen en JW. Ons geheim: niemand wil de eerste zijn die roemloos ten onder gaat. En het inhuren van een personal trainer met een onaardig karakter en een oogje op jouw snoepje. Maar hoe dan ook: met baby steps, leuke mensen om het mee vol te houden en weten waarvoor je het doet. Ben de beste jij die je kunt zijn. En dat is goed. Zeker als je parkinson hebt. Zet ook de eerste stap en meld je bijvoorbeeld aan voor Stapril!

Maak een verschil voor jezelf én voor mensen met parkinson. Tijdens Stapril daag je jezelf uit om elke dag 10.000 stappen te zetten, een boost voor je eigen gezondheid terwijl je tegelijkertijd inzet voor de strijd tegen parkinson. Om parkinson te stoppen, is uitgebreid onderzoek essentieel, aangezien de ziekte momenteel nog niet te genezen is.

Jan Heemskerk

Wie is Jan Heemskerk?

Jan geniet van bescheiden bekendheid als voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy. Jan was ook lange tijd columnist bij onder meer Linda. (samen met Saskia Noort), Flair (met Marcel Langedijk) en Kek Mama (over vaderschap en relatie). En schreef voor vrouwenbladen als Libelle, Margiet Viva, Plus, Jan, Saar, Telegraaf Vrouw en Volkskrant Magazine talloze artikelen, vooral over de verhouding en verschillen tussen man en vrouw. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor het presenteren van een radio/tv en/of podcast-programma.  

Wil je op de hoogte blijven van Jan zijn nieuwe columns? Volg ons dan op social media via onderstaande iconen. Je kan ook meer lezen over Jan en zijn ambassadeurschap voor ParkinsonNL.

Volg ons op social media

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.
 

0%