Hoofdinhoud

Jan Heemskerk kreeg in 2021 de diagnose ziekte van Parkinson. Met zijn maandelijkse column voor ParkinsonNL wil hij graag een nuttige bijdrage leveren aan de bewustwording van deze ziekte, door – zoals hij dat nou eenmaal doet – zijn leven met parkinson te portretteren. Natuurlijk met zijn kenmerkende mix van empathie en zelfspot.

Heb je hém weer met zijn seks, zullen er velen zeggen, maar zoals ík dan op mijn beurt graag mag opmerken: ‘Seks is het enige op aarde dat zó lekker en óok nog gratis is.’ Daar gaan we heus niet ineens mee ophouden omdat we toevallig parkinson hebben. 

Dat gezegd hebbende: het valt nog helemaal niet mee om er een prettig en bevredigend seksleven op na te houden als je parkinson hebt. Allereerst omdat we last kunnen krijgen van allerlei externe factoren die je het leven zuur maken (minder zin, depressie, angsten en antidepressiva), maar ook doordat je waarschijnlijk een tikje in beslag wordt genomen door de verzengende ziekte die je óók 24/7 onder de leden hebt.  

Om je een indruk uit eigen praktijk te geven: Ik kom nauwelijks boven de vier keer seks per week uit, en dat is dan ook nog inclusief voorspel en knuffelen. 

Nee, geintje joh. Hooguit drie keer per maand. Maar ik houd wel nog steeds van seks en ik denk ook dat de ziekte zelf de grootste sta-in-de-weg is voor een fijn seksleven onder parkinson. De vraag is dus: wat doe je daar aan? Ik zeg: allereerst bespreken en opengooien. Ook in het belang van je partner, die immers net zo goed slachtoffer is van jouw ziekte, en integraal deel uitmaakt van jouw seksleven.  

Zeg om te beginnen wat je voelt en wees niet bang eerlijk te zijn – je staat samen in deze – maar wees wel voorzichtig met elkaar. De zieke is momenteel waarschijnlijk niet bijzonder ingenomen met zijn/haar eigen lichaam, dat hem/haar lelijk in de steek heeft gelaten, en de partner, tsja, heeft er ook niet om gevraagd dat zijn liefdestijger of kleine stouterd van hem/haar is afgepikt.  

Neem dus de tijd je partner opnieuw te gaan zien als lustobject en benoem elkaar voor die gelegenheid ook duidelijk als zodanig: er is een tijd van seks en er is een tijd voor andere dingen dan seks. 

Heb je zo eerlijk en liefderijk contact gemaakt met je partner, kun je samen gaan onderzoeken wat er wél mogelijk is. Ik waag te beweren dat je met een beetje fantasie samen nog een complete ‘Parkinson-Kamasutra’ bij elkaar verzint. Begin een beetje rustig, maar houd in de gaten dat dit een vrij-, geen knuffelpartij is. Ook omdat vaak de afhankelijkheidsbalans tussen de partners door de ziekte-in-huis danig in de war is geraakt. Dat voelt op den duur niet prettig voor beiden. Het echtelijk bed is een perfecte plek om die balans voor de duur van een potje seks even te herpakken, of even een hele nieuwe kleur te geven. 

Ik wil in ieder geval wel bekennen dat ik me na een serieuze seks-marathon waarbij ik mijn vrouw tot talloze tientallen multiple orgasmes heb gebracht, weer méér dan de man voel die ik pro-parkinson was. En mijn vrouw ‘daar was ik wel aan toe’ weer wat meer vrede heeft met haar ongevraagde mantelzorgtaken.   

Jan Heemskerk

Wie is Jan Heemskerk?

Jan geniet van bescheiden bekendheid als voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy. Jan was ook lange tijd columnist bij onder meer Linda. (samen met Saskia Noort), Flair (met Marcel Langedijk) en Kek Mama (over vaderschap en relatie). En schreef voor vrouwenbladen als Libelle, Margiet Viva, Plus, Jan, Saar, Telegraaf Vrouw en Volkskrant Magazine talloze artikelen, vooral over de verhouding en verschillen tussen man en vrouw. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor het presenteren van een radio/tv en/of podcast-programma.  

Wil je op de hoogte blijven van Jan zijn nieuwe columns? Volg ons dan op social media via onderstaande iconen. Je kan ook meer lezen over Jan en zijn ambassadeurschap voor ParkinsonNL.

Volg ons op social media

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.