Peter van Yperen (45) woont samen met zijn verloofde en dochter in Loenen aan de Vecht. Hij sport graag (kickboksen), doet vrijwilligerswerk en is een erg ondernemend type. In september is Peter gestart met het lopen van de Camino Aragones, een wandeltocht van 900 kilometer. Deze wil hij in 36 dagen afleggen. Speciaal voor ParkinsonNL.
Bewegen helpt tegen parkinson
‘Anderhalf jaar geleden kreeg ik de diagnose parkinson. Al snel hoorde ik dat bewegen een goede manier is om de progressie te vertragen. Op een dag dacht ik terug aan onze vakantie in het noorden van Spanje. Daar zag ik mensen met een rugzak lopen. Toen dacht ik: dat kan ik ook. Al snel besloot ik (na overleg met mijn verloofde) dit ook te gaan doen. Het is een laagdrempelige manier om in beweging te komen en ik houd wel van een uitdaging. Ook geeft de tocht mij de tijd om na te denken,’ vertelt hij.
Peter heeft een enkele keer een lange afstandstocht gelopen in Nederland. Voornamelijk, omdat hij benieuwd was of hij een lang stuk kon lopen. Hij zette dan zijn auto neer bij een treinstation, nam de trein en liep vervolgens weer terug naar zijn auto. Ook is hij gaan oefenen met bepakking op zijn rug. ‘Tijdens de Camino neem je immers ook je hele hebben en houden met je mee. Ik kwam er achter dat deze manier van training voldoende was. Als je fysiek sterk genoeg bent dan kan iedereen de tocht aan. Daarnaast kan je de tocht altijd aanpassen aan je eigen tempo. Niets moet, alles mag,’ zegt Peter. Hij loopt ongeveer vijf uur op een dag. Dat is gemiddeld 25 kilometer.
Samen een tocht lopen
Peter loopt zijn pelgrimstocht niet alleen, maar samen met een aantal andere reizigers. ‘Naast dat ze meelopen om mij te steunen, lopen ze ook voor zichzelf. Ieder met zijn eigen reden. Wat je tijdens de tocht merkt, is dat lopen aanzet tot denken. Naast dat de wereld langzaam aan je voorbij glijdt, maak je tijdens het lopen ook nieuwe hersencellen aan. En juist dat laat je toch weer anders naar dezelfde dilemma’s kijken. Daarnaast kan je elkaar uitdagen of met een nieuwe kijk naar dezelfde vragen kijken. Een week met elkaar optrekken zorgt er ook voor dat je weer met elkaar in verbinding staat. Dat vind ik heel waardevol,’ zegt Peter.
Peter en zijn dochter
In actie voor ParkinsonNL
‘Het belangrijkste wat de tocht mij heeft opgeleverd, is dat ik weer bij mijn gevoel ben gekomen. Door wat we allemaal hebben meegemaakt in de afgelopen jaren heb ik een ‘coping’ strategie ontwikkeld. Dit zorgde ervoor dat ik de eigenlijke verwerking van alles wat we hebben meegemaakt omzeilde. Op de korte termijn werkt dit goed, maar op de lange termijn gaat dit tegen je keren. De Camino heeft me de tijd en aandacht gegeven om weer bij mijn gevoel te komen en daar ben ik heel gelukkig mee,’ zegt Peter. Hij komt in actie voor ParkinsonNL, omdat hij ervan is overtuigd dat uit onderzoek op termijn toch een beter toekomstperspectief komt. Op zijn eigen website legt Peter uit wat hij gaat doen, waarom hij dit doet en met wie hij allemaal samen deze tocht aflegt.
De toekomst
Peter hoopt dat er op termijn een oplossing komt tegen de ziekte van Parkinson. Hij vindt het belangrijk om aan anderen mee te geven dat het de snelstgroeiende neurologische aandoening is en dat we iets tegen de groei kunnen doen. Peter stimuleert iedereen om ook in actie te komen. ‘Ga het vooral doen. Klein of groot, het maakt niet uit. Het zorgt voor verbinding en voor meer begrip vanuit je omgeving. Mensen vinden het fijn om te kunnen helpen. Alle reacties die ik op mijn actie heb gekregen zijn echt hartverwarmend,’ sluit hij af.
Peter zijn avontuur is te volgen via Polarsteps. Hij vindt het fantastisch als je zijn actie wilt steunen en helpt parkinson te stoppen. Door op te button te klikken kom je bij een donatieformulier. Vink de deelnemer die jij wilt sponsoren aan: Peter, Parkinson Vereniging en bepaal het bedrag.
Help mee
Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van dit hele gezin die in actie komt tijdens de Bereloop. Of Nigel die de Kennedymars in Someren loopt.