Hoofdinhoud

Andreas Dijkhuis (59) uit Averlo zette zijn afscheid als directeur van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters in om geld in te zamelen voor ParkinsonNL. Zijn motivatie is persoonlijk: Andreas heeft al sinds 2012 de diagnose parkinson. Met zijn actie haalde hij een geweldig bedrag op van €3.231,-. In dit artikel deelt hij zijn verhaal en drijfveren.

Wie is Andreas?

Andreas Dijkhuis woonde voorheen in Amersfoort, maar heeft het stadse leven ingeruild voor het platteland. Hij kocht een huis met een stuk grond in Averlo, waar hij zich volledig stortte op het verduurzamen van zijn woning. ‘’Mijn hobby is daarom ook het stoken van hout,’’ lacht hij. Verder houdt Andreas van tijd doorbrengen met zijn gezin en zijn vrouw Marjolein. Rust, regelmaat en reinheid zijn belangrijk voor Andreas, vooral vanwege zijn parkinson.

Andreas Dijkhuis met zijn cheque voor ParkinsonNL

Eerste klachten naar de diagnose

Jarenlang liep Andreas bij de huisarts met vage klachten. Hij had pijn in zijn schouder en rug, was vermoeid en onbenaderbaar. Thuis kon hij alleen nog maar liggen op de bank nadat hij te lang had gewerkt. ‘’Ik ben toen weer voor de zoveelste keer teruggegaan naar de huisarts. Hij vroeg me toen hoe het in zijn algemeenheid met mij ging. Ik vertelde dat mijn moeder net was overleden en mijn vader de parkinson had. Dit was een keerpunt in het gesprek,’’ zegt Andreas. Hij kreeg een verwijzing naar de neuroloog en eenmaal daar aangekomen had hij binnen twee minuten de diagnose. Andreas liep toen al 20 jaar met klachten. Het was een enorme shock voor hem, maar tegelijkertijd een opluchting. ‘’Na mijn diagnose heb ik meegedaan aan de LEAP-studie. Ik heb toen drie maanden een placebo levodopa geslikt voordat ik de echte medicatie kreeg. Toen ik de echte medicatie kreeg, sloeg het direct aan,’’ vertelt hij. In de tussentijd had Andreas gesprekken met zijn bestuur over zijn functie en de bijhorende arbeidsvoorwaarden. Hij is vanaf het eerste moment al heel open geweest over zijn diagnose. Andreas kreeg een contract voor onbepaalde tijd. ‘’Ze zagen mij echt als Andreas en niet als mijn ziekte. Dat vond ik zo’n groot compliment,’’ vertelt hij.

Waarom ParkinsonNL als goed doel?

‘’Het is natuurlijk heel mooi om tijdens je afscheid allerlei cadeaus te krijgen, maar ik zag het juist als een mooie kans om nu te kiezen voor al mijn collega-patiënten,’’ vertelt Andreas. Hij belde de Parkinson Vereniging om te vragen naar het beste goede doel. Die wezen hem al snel op ParkinsonNL. ‘’Ik heb het tot nu toe weinig meegemaakt dat mensen kiezen om geld op te halen voor een goed doel tijdens hun afscheid. Dat vind ik een gemiste kans,’’ zegt hij. Andreas is al 10 jaar bezig met afscheid nemen, want hij wist dat een eerder afscheid er op den duur wel aan zat te komen. Hoewel Andreas ook bloemen, chocolade en mooie flessen kreeg, stond de donatie centraal. “Als ik om een bijdrage vraag, verwacht ik geen chocola,” zegt hij met een glimlach.

Geld inzamelen tijdens werkafscheid voor ParkinsonNL

‘’Ik ben altijd heel open en eerlijk geweest richting iedereen op mijn werk over mijn diagnose. Ik maakte ook vaak de opmerking: Als ik een beetje houterig overkom of slecht te verstaan ben, geef het aan. Dan kan ik er rekening mee houden, want ik heb parkinson,’’ zegt Andreas. Afgelopen zomer werd Andreas door het UWV afgekeurd. Dit was voor hem een enorme opluchting. Hij voelde niet meer de druk om te moeten werken en daarom was afscheid nemen makkelijker. ‘’Het is groots gevierd. Er was 250 man in de zaal en als één blok ging iedereen staan en applaudisseren voor me. Ik kreeg gelijk de cheque in mijn handen geduwd met het prachtige bedrag dat we samen hebben opgehaald. Het was een grote verrassing. Het afscheid nemen ansicht was natuurlijk droevig, maar dat je daarmee iets goeds kunt doen, voelde ook heel fijn. Het heft elkaar niet op, maar het maakt het allemaal wel wat mooier,’’ vertelt hij.

Andreas moedigt iedereen aan om ook in actie te komen voor de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld: parkinson. In actie komen voor ParkinsonNL kan op verschillende manieren: je kan deelnemen aan een sportief evenement, koekjes bakken of tijdens een viering/afscheid van je werk. We denken graag met je mee om jouw succesvolle actie op te zetten!

 Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van Hans, Annerieke en Wilco. Zij doen mee aan de BikevoorParkinson. Of het verhaal van deze groep studenten die meededen aan 1/4 triatlon.