De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment. En het heeft een grote invloed op je leven. Helaas treft de ziekte ook steeds meer jonge mensen.
Parkinson is een hersenziekte. Vaak wordt gedacht dat het een ouderdomsziekte is, maar parkinson treft ook steeds meer jonge mensen. De ziekte uit zich vaak in de vorm van een bewegingsstoornis waarbij zenuwcellen in je hersenen in snel tempo afsterven. Daardoor krijg je veel verschillende klachten, zoals beven, stijve spieren, evenwichtsproblemen en te weinig of traag bewegen.
Diagnose parkinson als je jong bent
Het aantal mensen met parkinson verdubbelt de komende 20 jaar. In Nederland zijn 63.000 mensen gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson, waarvan bij ongeveer 10 tot 15% de ziekte zich al vroeg uit. Dus als de diagnose wordt gesteld wanneer iemand onder de 40 jaar is.
Parkinson is progressief. Dit betekent dat de symptomen steeds erger worden. Je omgeving krijgt er daarom ook mee te maken. ParkinsonNL ambassadeur Danny Geldtmeijer (42) kreeg bijvoorbeeld al op 28-jarige leeftijd de diagnose parkinson. In de video hieronder vertelt hij over de gevolgen hiervan op zijn (gezins)leven. Danny: ‘Parkinson heb je niet alleen. Mijn hele gezin heeft er dagelijks mee te maken.’
Yoppers en yopperkids
Wie voor zijn of haar vijftigste de diagnose parkinson krijgt, wordt wereldwijd Yopper genoemd (Young Onset Parkinson), zo schrijft de Parkinson Vereniging. Op jongere leeftijd de diagnose krijgen, betekent waarschijnlijk ook dat je tegen andere dingen aanloopt dan een oudere patiënt. Zo ben je bijvoorbeeld nog aan het werk en misschien zijn er wel thuiswonende kinderen. Voor wie hier met gelijkgestemden over wil praten is er de online community van de Parkinson Vereniging (alleen voor leden).
Ook voor kinderen van een vader of moeder die de ziekte van Parkinson heeft, kan online bij de vereniging terecht. Hiervoor is er een yopperkidspagina met veel informatie beschikbaar. Bijvoorbeeld over welke impact dit op het gezin of het kind kan hebben.
Yopperscafe
Wendy (51) heeft vier jaar geleden de diagnose parkinson gekregen. Ze had behoefte om te praten met lotgenoten, dus zette zij het Yoppers Groene Hart Café op in Linschoten. Het is een ontmoetingsplek voor jonge mensen met parkinson, die nog vol in het leven staan. Een plek om met elkaar ervaringen uit te wisselen en elkaar te leren kennen. En er zijn meer Yoppers Cafe’s verspreid over Nederland, je vindt ze op deze pagina.