Hoofdinhoud

Steeds meer sportscholen en praktijken voor fysiotherapie in Nederland en België bieden de sport Parkinson Boxing aan. Dit meldt Omroep Gelderland. Mensen met de ziekte van Parkinson zouden veel baat hebben bij deze vorm van bokstraining, omdat ze hiervoor dubbele taken moeten uitvoeren. Hier leggen we uit hoe dit zit.

Laten we beginnen bij wat Parkinson Boxing precies is. Het gaat hierbij om non-contact boksen. Er wordt gebokst tegen bokszakken, niet tegen elkaar. Tijdens de trainingen worden oefeningen om te boksen gecombineerd met functionele oefeningen, zo staat op Omroep Gelderland.nl. Denk bij die laatste aan oefeningen gericht op balans en kracht. Steeds meer sportscholen en fysiotherapiepraktijken in Nederland en België zouden deze vorm van boksen dus aanbieden.

Uitvoeren van dubbeltaken

Wat maakt boksen voor mensen met parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het aan de omroep uit: “Sporten is een medicijn.” Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met parkinson. Omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van dubbeltaken. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,” zo zegt Bloem.

Boksen met parkinson in opkomst

‘Bij Parkinson Boxing is de tegenstander parkinson,’ zo schrijven twee sportschoolhouders uit Ede, Hans en Dini Louwerse, die er in 2014 mee begonnen op hun site. Zij geven lessen, maar leiden ook instructeurs op. Volgens hen zijn er heel wat voordelen aan deze manier van trainen. Zo zou deze manier van op boksen geïnspireerde trainingen er volgens hen bijvoorbeel voor zorgen dat je je sterker voelt, meer energie hebt en sneller herstelt. Ook zou Parkinson Boxing volgens hen je kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er kracht, flexibiliteit en snelheid mee op. En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt. Inmiddels wordt de sport op dertien locaties geven. De verwachting is dat dit er aan het eind van het jaar zo’n twintig zullen zijn. 

In deze video van Omroep Gelderland zie je precies hoe het eraan toegaat tijdens zo’n training en welk effect het heeft: