Hoofdinhoud

Wytze Russchen is een voormalig Nederlands lobbyist in Brussel. In 2008 kreeg hij, op 37 jarige leeftijd, de diagnose parkinson. Hij schreef daarover later het boek ‘De Reis van mijn leven in 51 anekdotes’. Waarin hij op een laagdrempelige manier over zwaardere onderwerpen, zoals parkinson schrijft. Maandelijks schrijft Wytze Russchen een column voor ParkinsonNL: verhalen uit het leven gegrepen, zijn gevecht tegen parkinson dit alles uiteraard voorzien van een flink stuk (geo) politiek! 

Op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Dit is de geboortedag van James Parkinson, de Engelse arts die de aandoening ‘ontdekte’ in 1817. Op deze dag wordt in veel landen aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en opgeroepen deze rotziekte, waar vandaag – 208 jaar later – nog altijd geen ‘cure’ voor bestaat, de wereld uit te helpen.

Dit is urgenter dan ooit. Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Het aantal mensen met parkinson is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld. Volgens recent onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal [1] zal dit aantal de komende 25 jaar oplopen tot 25,2 miljoen in 2050. Je kunt dus absoluut van een (niet overdraagbare) pandemie spreken, zoals prof. Bas Bloem e.a. doen in het boek ‘De Parkinson pandemie’.

Deze ‘pandemie’ kan de (volks)gezondheid, economie en maatschappij ontwrichten. Ik ken de impact van parkinson op mijn leven en dat van mijn omgeving, de zorgverlening incluis. Ik durf me niet voor te stellen wat er gebeurt als ‘we’ met 25 miljoen zouden zijn.

Zover is het gelukkig nog niet. Bovendien gelden deze cijfers ‘bij ongewijzigd beleid’. Daar zit de hoop, bij beleidsverandering. Meer en meer wordt duidelijk dat blootstelling aan bestrijdingsmiddelen schadelijk is voor de gezondheid van mens (parkinson, maar ook kankers, autisme, etc.) en milieu. Het toelatingsbeleid moet worden aangescherpt. Er dient meer geïnvesteerd te worden in onderzoek en natuurinclusieve landbouw is de toekomst.

Niettemin blijft de Nederlandse (en Europese) overheid vasthouden aan het principe dat pesticiden mogen worden gebruikt zolang er geen definitief verband is bewezen met ziektes zoals parkinson. Dit is de wereld op z’n kop. De overheid zou burgers moeten beschermen totdat bewezen is dat iets veilig is. Een veilige en gezonde woon- en werk-omgeving is een fundamenteel recht, zoals het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken [2].

De Nederlandse Parkinson Vereniging organiseert, samen met Natuur&Milieu en FNV, een landelijke manifestatie op 11 april in Den Haag onder de noemer: PesticideVrij-Dag. Men wil zo op Wereld Parkinson Dag aandacht vragen voor de schadelijke effecten van pesticiden en ‘Den Haag’ oproepen om deze onverantwoordelijke situatie niet langer toe te laten. Ik ben erbij op 11 aprill, jij ook?

Bronnen uitspraken Wytze:
[1] British Medical Journal
[2]  Uitspraak Europese Hof van Justitie

Wytze Russchen - Columnist ParkinsonNL

Wie is Wytze Russchen?

Wytze Russchen (Drachten, 22 december 1970) is een voormalig Nederlands lobbyist in Brussel. Hij is auteur van o.a. ‘het Oliemannetje – toplobbyist in Europa’ (2014), en ‘#Post uit Brussel’ (2015). Hij werd in 2017 door het platform euknowhow.eu beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlanders in Brussel. In 2008 kreeg hij, op 37 jarige leeftijd, de diagnose parkinson. Hij schreef daarover later het boek ‘De Reis van mijn leven in 51 anekdotes’. Waarin hij op een laagdrempelige manier over zwaardere onderwerpen, zoals parkinson schrijft.  Sinds 18 september 2023 is Russchen ambassadeur van de Parkinsonalliantie Nederland. 

Wil je op de hoogte blijven van Wytze zijn nieuwe columns? Volg ons dan op social media via onderstaande button.


ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen, genezen en voorkomen. Tot die tijd zorgen we dat mensen met parkinson en hun omgeving een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.