Hoofdinhoud

Jan Heemskerk kreeg in 2021 de diagnose ziekte van Parkinson. Met zijn maandelijkse column voor ParkinsonNL wil hij graag een nuttige bijdrage leveren aan de bewustwording van deze ziekte, door – zoals hij dat nou eenmaal doet – zijn leven met parkinson te portretteren. Natuurlijk met zijn kenmerkende mix van empathie en zelfspot.

Vroegah was ik de man van de barbecue, de koning van het vlees. Geen dier of het lag wel eens te sissen op mijn rooster. Ik was ooit Nederlands kampioen – geloof het of niet – beer can chicken, kip op een bierblikje. Er is sinds die tijd veel gebeurd. Ik ben bijvoorbeeld veganist geworden. Ook vanwege parkinson, vandaar.

Maar de meeste ‘gewone’ mannen die ik ken, zijn verstokte carnivoren en beschouwen het wegnemen van hun dagelijkse portie dier nog steeds als een persoonlijke aanval op hun welbevinden, in deze geruggesteund door millennia van jagen en bloeddorst.

Bovendien zijn planten vies en groen en zien ze er raar uit, zeker als het geen papgegaarde groente van moeder de vrouw (AVG) betreft. Geloof me, beste vleeseter, ik weet er alles van en ik voel je pijn. Tegelijk zeg ik: ‘Stel je niet zo belachelijk aan’.

Je hebt parkinson en je wilt nog graag een tijdje mee. Ja toch? Nou: gezond eten is nummer één van de beste manieren (TER WERELD!) om zo sterk mogelijk te blijven, en jij staat te mutsen dat je geen spruitjes lust. Gast. Met je airfryer frikandellen.

Raad bijvoorbeeld nou eens wat ik gisteren heb gegeten. Nou? Nou?

Aardperensoep. I kid you not. Ultieme Horrorgroente. Voor afbeeldingen zie ‘onooglijke gezwellen in saus van bruine Zeeuwse klei’. Walgelijk en waarschijnlijk levensbedreigend! Maar het smaakt heerlijk. Een romige, licht pittige én bijzonder voedzame soep. Met een snee geroosterd grote-mensen-brood, een lik hummus en wat kiemen. Heerlijk!

En veganistisch betekent heus niet dat je alleen maar rare brouwsels in aardtonen naar binnen moet poetsen. Ik durf bijvoorbeeld best te beweren dat je niet hebt geleefd als je mijn Nasi Goreng niet hebt geproefd. Gewoon een supermarkt-pak, gedwee het recept volgen, kip verwisselen voor tofu. Boem! Java op je bordje. Vergeet de pindasaus niet.

Of probeer anders mijn boerenkool: kook geschilde aardappelen en schoon gewassen boerenkool in twee aparte pannen gaar, giet de aardappelen af en stamp met een drupje kookvocht tot puree. Giet boerenkool af en stamp door de aardappelen. Bak in een koekenpannetje vegan nepspekjes, Roer door boerenkool. Serveren met Piccalilly en/of mosterd. Kind kan de was doen.

Maar in alle ernst: het zou helemaal  briljant zijn als je je groente-kokhals-reflex overboord kon zetten en – liefst met een welwillende en avontuurlijke kookpartner – de groente een paar maanden de kans zou willen geven. Want als het je lukt om onbevreesd en onbevooroordeeld werk te maken van veganistisch of – vooruit – vegetarisch koken, krijg je er een klap gezondheid, een beeldig figuur en een nieuwe wereld van heerlijk eten voor terug!

Jan Heemskerk

Wie is Jan Heemskerk?

Jan geniet van bescheiden bekendheid als voormalig hoofdredacteur van de mannenbladen MAN, FHM en Playboy. Jan was ook lange tijd columnist bij onder meer Linda. (samen met Saskia Noort), Flair (met Marcel Langedijk) en Kek Mama (over vaderschap en relatie). En schreef voor vrouwenbladen als Libelle, Margiet Viva, Plus, Jan, Saar, Telegraaf Vrouw en Volkskrant Magazine talloze artikelen, vooral over de verhouding en verschillen tussen man en vrouw. Maar hij draait zijn hand ook niet om voor het presenteren van een radio/tv en/of podcast-programma.  

Wil je op de hoogte blijven van Jan zijn nieuwe columns? Volg ons dan op social media via onderstaande iconen. Je kan ook meer lezen over Jan en zijn ambassadeurschap voor ParkinsonNL.

Volg ons op social media

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.