Hoofdinhoud

ParkinsonNL stelde begin 2024 een subsidieoproep open voor onderzoeksprojecten die bijdragen aan het voorkomen, remmen, stoppen en uiteindelijk kunnen genezen van parkinson(ismen). Er zijn maar liefst 16 aanvragen ingediend. Na een grondige beoordeling door externe beoordelaars en onze onafhankelijke Wetenschappelijke Adviesraad zijn vier projecten geselecteerd, waarmee in totaal € 666.739 wordt toegekend.

Naast de €600.000,- die voor deze oproep beschikbaar was gesteld, konden we dankzij de succesvolle Online Collecte 10-daagse dit najaar een extra bedrag inzetten voor onderzoek naar de invloed van pesticiden op de ontwikkeling van parkinson. Hierdoor is mogelijk gemaakt dat we een extra project vanuit de subsidieoproep hebben kunnen financieren.

Welke onderzoeksprojecten gaan we financieren?

Epigenetische mechanismen als schakel tussen pesticiden en parkinson

Blootstelling aan pesticiden kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson.  Dit project onderzoekt hoe pesticiden blootstelling via epigenetische mechanismen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte. Epigenetische mechanismen kunnen veranderingen in de werking van onze genen veroorzaken, zonder dat de genetische code verandert. Door deze veranderingen te identificeren, hopen onderzoekers meer inzicht te krijgen in de specifieke ziektemechanismen.  

De mogelijke rol van COVID-19 infectie in de ontwikkeling van parkinson

De exacte oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn nog onbekend. Onderzoek suggereert dat COVID-19 infectie hersenschade kan veroorzaken, zoals ontstekingen, schade aan dopamine-neuronen en ophoping van het eiwit alfa-synucleïne. In dit project onderzoeken wetenschappers de mogelijke relatie tussen COVID-19 infectie en eigenschappen van de ziekte van Parkinson om beter inzicht te krijgen in het ontstaan en de progressie van de ziekte. 

De invloed darmbacteriën op de doorlaatbaarheid van de darmwand en activiteit van darmzenuwcellen bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson wordt mogelijk beïnvloed door veranderingen in darmbacteriën en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Deze veranderingen kunnen ontstekingen en de ophoping van het eiwit alfa-synucleïne veroorzaken, wat ook het functioneren van darmzenuwcellen kan beïnvloeden. De onderzoekers gaan mini-darmen (organoïden) kweken om deze processen in detail te bestuderen. Dit kan waardevolle aanknopingspunten opleveren voor de behandeling van parkinson.  

Compensatie bij Parkinson Stimulatie Studie (COMPASS)

Bij de ziekte van Parkinson sterven dopamine-producerende cellen in de hersenen. Daarnaast draagt het verlies van compensatiemechanismen in de hersenschors mogelijk ook bij aan de ziekteprogressie. Onderzoekers gaan transcraniële ultrasone stimulatie (TUS) toepassen bij mensen met parkinson om te onderzoeken of zo de compensatiemechanismen versterkt kunnen worden. Met deze nieuwe techniek hopen ze in de toekomst de achteruitgang te vertragen en de levenskwaliteit van mensen met parkinson te verbeteren. 

“Door ervaringsdeskundigen verplicht te betrekken in het beoordelingsproces, kunnen we projecten selecteren die niet alleen wetenschappelijk sterk zijn, maar ook echt impact hebben op het leven van mensen met parkinson (isme).” 

Anneke Mels, aanvoerder Kennis & Impact ParkinsonNL

Meer informatie over deze of andere onderzoeken?
Overzicht onderzoeken voor mensen met parkinson | ParkinsonNL 

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.