Hugo Vrolijk (26) en zijn broer Adriaan (30) hebben afgelopen winter samen de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee geschaatst. Dit deden ze om in actie te komen tegen de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. Hugo neemt je graag mee in deze bijzondere ervaring.
Even voorstellen
Hugo Vrolijk woont in Amsterdam en is opgeroeid in Den Haag en heeft één broer en twee zussen. Hij is manager voor scheepreparaties bij Boskalis. Zijn broer Adriaan werkt als psycholoog. De twee broers hebben veel aan watersport gedaan, maar in de winter stonden ze maar al te graag fanatiek te schaatsen op natuurijs.
Hugo en Adriaan tijdens hun trainingen in Nederland
Schaatsen als kind
‘Vroeger als kind kreeg ik al van die kleine ijzertjes onder mijn schoenen. Later werden dat leren noren, maar die waren dan nog wel twee á drie maten te groot,’ lacht Hugo. Naarmate de broers ouder werden, werd het schaatsen ook serieuzer. Ze kochten klapschaatsen en gingen voor het eerst op kunstbanen schaatsen. ‘Zo gingen we schaatsen op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Je bent dan wel lekker buiten, maar het is en blijft kunstijs,’ vertelt Hugo.
Meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
‘Ik houd van uitdagingen en de Elfstedentocht leek mij echt nog eens gaaf om aan mee te doen. Daarom was ik al snel overtuigd en mijn broer ook. Je hoort toch altijd die verhalen van oudere mensen die mee hebben gedaan. Zo ontstond die droom bij mij ook een beetje,’ zegt Hugo. De broers hadden voor hun deelname nog nooit eerder 200 kilometer geschaatst. Het was van hen beide ook eerder een hobby, dan een sport die ze beoefenden.
Schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
De voorbereiding
‘Drie maanden van te voren zijn we gaan trainen. Dit deden we twee keer per week. We hebben ook alleen kunnen oefenen op een kunstbaan en daardoor is een ideale voorbereiding ook niet mogelijk. Natuurijs is toch echt even anders en je moet met de Alternatieve Elfstedentocht ook een lang stuk rechtdoor schaatsen. Naarmate het evenement dichterbij kwam, gingen we in het weekend drie uur trainen,’ vertelt Hugo.
In actie voor ParkinsonNL
Hugo wist al snel dat hij voor een goed doel wilde schaatsen en peilde bij zijn broer hoe hij tegenover dit idee stond. Adriaan vond het ook een mooi idee, dus besloot Hugo na te gaan denken over een goed doel. ‘Ik heb in mijn omgeving wel wat kennissen met parkinson, dus ik besloot me wat meer in te lezen over de ziekte. Ik schrok van de cijfers. Het is heel heftig wanneer iemand mentaal nog zo scherp kan zijn, maar lichamelijk er zo aan onderdoor gaat. Ik vind dat lastig om te zien, maar ik heb hoop,’ zegt hij.
De tocht zelve
’26 januari 2024 gingen wij schaatsen. De 24ste zijn we er al naartoe gereden en hebben we de dag voor het evenement alvast even een proefrondje gedaan. Zo konden we alvast even voelen hoe het ijs eraan toe was. Het was een prachtige dag: strakblauwe hemel en 10 graden,’ vertelt Hugo. De plas waarop het evenement plaatsvindt is 5 bij 5 kilometer groot. De organisatie maakt een zigzaggende route op het ijs waardoor een rondje 12 kilometer is. De schaatsers schaatsen dan meerdere rondjes tot ze de 200 kilometer aantikken en daarmee de Elfstedentocht uitschaatsen.
‘Toevallig was het NK marathon schaatsen ook gestart de dag voor de Alternatieve Elfstedentocht. We zagen dat ze maar iets van 10 km per uur gingen in plaats van 30 en hadden al het vermoeden dat er iets aan de hand was. Eenmaal dichterbij zagen we het al: het ijs was heel erg slecht. Door de zon lag er slush op het ijs en waren er allerlei scheuren ontstaan die lastig te zien waren. We hielden ons hart vast voor de volgende dag,’ vertelt Hugo. Na een goede nacht slapen gingen de broers met goede hoop naar de start. Het was 7 uur ‘s ochtends en ze begonnen aan hun tocht. ‘We hadden dus een lampje op onze helm, want het was natuurlijk nog donker toen we begonnen. Je merkte al gelijk dat het ijs verschrikkelijk was, maar gelukkig was het weer verder perfect. Ik begon samen met mijn broer, maar op een gegeven moment moet je een eigen tempo gaan aanhouden. Ik haalde eerder de finish dan mijn broer, maar het werd ook nog spannend of hij het ging halen. Zijn schaats was tijdens het schaatsen kapot gegaan en dat kostte hem behoorlijk wat tijd. Achteraf had hij nog 10 minuten speling en werk het nog enorm spannend,’ zegt Hugo.
Op 26 januari 2024 deden er 804 deelnemers mee aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Uiteindelijk zijn er 199 gefinisht. De broers zijn enorm trots op hun prestatie en kijken terug op een bijzondere ervaring.
In actie komen voor ParkinsonNL kan op allerlei manieren: je kan meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht, maar ook koekjes bakken of een andere sportieve activiteit. Via ons eigen actieplatform is een actie aanmaken gemakkelijk en snel. Strijd jij ook mee tegen de ziekte van Parkinson? Maak nu je actie aan!
Wil je andere inspirerende verhalen lezen van mensen die in actie komen? Lees dan ook eens het verhaal van Hans, Annerieke en Wilco. Zij doen mee aan de BikevoorParkinson. Of het verhaal van deze groep studenten die meededen aan 1/4 triatlon.