Hoofdinhoud


In deze rubriek behandelen we misverstanden, feiten en wist-je-datjes over de ziekte van Parkinson. Na de diagnose van parkinson kunnen er veel vragen bij je opkomen. Een veelvoorkomende vraag: mag je autorijden als je parkinson hebt?

De bewegingsbeperkingen en mentale gevolgen van parkinson kunnen je rijgeschiktheid beïnvloeden. Lichamelijke beperkingen kunnen het vloeiend en krachtig sturen, schakelen en het gebruiken van de parkeerrem moeilijker maken. Ook het bedienen van het gas- en rempedaal kan lastiger worden. De mentale gevolgen kunnen betekenen dat je een vertraagde reactiesnelheid hebt, moeite hebt met snel beslissingen nemen of concentreren. Bovendien moet je bij het autorijden op veel dingen tegelijkertijd letten, en mensen met parkinson krijgen vaak moeite met meerdere taken tegelijk uitvoeren. Ook het gebruik van parkinson gerelateerde medicatie kan invloed hebben op de rijvaardigheid. We leggen je uit hoe dat zit met autorijden.

→ Lees: Waar of niet waar – Zingen vermindert spraakklachten

Rijgeschiktheid bij parkinson

De diagnose van parkinson betekent niet direct dat je niet meer mag autorijden. Dat is afhankelijk van de ernst van je klachten. Om te bepalen of het nog verantwoord is om achter het stuur te stappen, moet je een rijtest afleggen bij het CBR. Bij zo’n test rijdt een deskundige van het CBR met je mee en beoordeelt je rijgeschiktheid. Dit duurt ongeveer een half uur. De deskundige kan dan adviseren over het aanpassen van de auto, zodat je nog veilig kunt blijven rijden. Zo kun je in sommige gevallen nog blijven rijden in een automaat of in een auto met een hogere instap. Als het CBR je rijgeschikt verklaart, eventueel met enkele aanpassingen, krijg je een nieuw rijbewijs voor bepaalde tijd. Je kunt dan ook een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Autorijden en parkinson

Ongeschikt, en nu?

Wanneer het CBR oordeelt dat je niet langer rijgeschikt bent, moet je je rijbewijs inleveren. Gelukkig zijn er ook dan nog andere mogelijkheden en initiatieven om je zelfstandigheid te behouden. Zo kun je via ANWB AutoMaatje in contact komen met vrijwilligers die je ergens heen kunnen rijden, of kun je via De Zonnebloem gebruikmaken van een huurauto waar een rolstoel of scootmobiel in kan. Bovendien mag je, ook wanneer je ongeschikt bent verklaard door het CBR, nog wel gebruikmaken van een bromfiets, brommobiel of elektrische fiets. Je mag hierbij zelf beoordelen of dit nog verantwoord is.

Meer informatie over autorijden en parkinson kan je lezen in het dossier op de website van de Parkinson Vereniging.

ParkinsonNL wil zo snel mogelijk de ziekte afremmen en genezen en tegelijk de zorg verbeteren voor mensen die nú parkinson hebben. Daarom investeren we in onderzoek en innovaties die het verschil maken voor mensen met parkinson.