Groene Bloemen is een bloemenservice voor zakelijke klanten die vinden dat het wel wat groener kan! De bloemen van Groene Bloemen zijn onbespoten en dus vrij van schadelijke pesticiden. Bij iedere bestelling doneert Groene Bloemen bovendien een gedeelte aan ParkinsonNL en maakt zo nog meer impact. De eigenaresse Nicolette Zwartkruis deelt graag haar verhaal over Groene Bloemen en haar motivatie om te gaan voor een schoner en duurzamer leefmilieu.
Groene Bloemen als duurzamer alternatief
De bloemen bij Groene Bloemen zijn in Nederland geteeld door gecertificeerde en milieuvriendelijke telers of lokaal vers geplukt. In de bloementeelt wordt veel gebruik gemaakt van pesticiden. Wat schadelijk is voor mens, dier en milieu. Overmatig pesticiden gebruik wordt gelinkt aan de ziekte van Parkinson. In Nederland is het aantal mensen met parkinson de afgelopen tien jaar met 30 procent toegenomen. Hiernaast is de milieubelasting van de sierteelt groot door de import per vliegtuig. Veel van deze geïmporteerde bloemen uit vooral Afrika en Zuid-Amerika worden niet onder de beste arbeidsomstandigheden geteeld, onder meer doordat er gebruik wordt gemaakt van (in Europa) verboden bestrijdingsmiddelen. De sierteelt is een sector die zijn maatschappelijke aansluiting lijkt te verliezen. Groene Bloemen is ervan overtuigd dat dit niet nodig is.
Eigenaresse Nicolette Zwartkruis
De start van Groene Bloemen
De eigenaresse van GROENE BLOEMEN, Nicolette Zwartkruis, woont in Arnhem samen met Chiel en haar kat Billy. ‘Nadat ik in 2022 was afgestudeerd aan Aeres Hogeschool wilde ik iets doen met het onderzoek van mijn afstudeerproject. Ik wilde het verhaal vertellen. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat informatie, voor de consument, cruciaal is om een bewuste keuze te kunnen maken. Die bewuste keuze en dus kritischer naar “een bosje bloemen” kijken heeft de traditionele en bloemensector nodig om de maatschappelijke aansluiting te maken. In de behoefte van de consument naar duurzaamheid (70% wil een duurzame keuze) dreigt de sector deze aansluiting te verliezen. Ten eerste omdat de keuze niet zichtbaar is, er is geen informatie over wat je nu eigenlijk koopt. Ten tweede is het aanbod in duurzamere bloemen klein omdat de sierteelt de noodzaak niet voelt om aan te passen. Hier sluit de cirkel, want de vraag die de reden tot verandering zou kunnen zijn is er niet omdat men niet weet wat de impact van de keuze in de bloemenwinkel is. De ontwikkeling blijft tussen de kweker (zegt: er is geen vraag) en de bloemist (zegt: er is geen aanbod) hangen. De consument kan met zijn vraag naar een duurzamer product dé accelerator zijn die de sector nodig heeft: Informatie! Het verhaal vertellen zodat de consument bewuster wordt. Daaruit is Groene Bloemen ontstaan. Met bloemen laten zien dat het anders kan. Met het mooie natuurproduct vertellen dat er een keuze is die minder impact heeft op onze leefomgeving. Het milieu én onze gezondheid. Met Groene Bloemen wil ik vertellen dat het anders kan,’ vertelt Nicolette.
Benieuwd naar Groene Bloemen en haar service? Bekijk snel de website. Je steunt met jouw bestelling ParkinsonNL.
‘Groene Bloemen is een bloemenservice voor zakelijke klanten die vinden dat het wel wat groener kan!‘
Nicolette Zwartkruis, eigenaresse GROENE BLOEMEN
Donatie aan ParkinsonNL bij iedere bestelling
Tijdens haar studie kwam Nicolette erachter hoe vervuilend de sierteeltsector is geworden. ‘De sector ademt natuur maar brengt in feite juist veel schade aan die natuur toe. En dan het overmatige gebruik van pesticiden dat schade toebrengt aan het milieu, waaronder de waterkwaliteit. Het ‘ongeloof’ zat hem in de sterke aanwijzingen die er zijn dat de gifstoffen een directe bedreiging vormen voor onze gezondheid, terwijl deze kennis er al sinds de jaren ’60 is. Extra schrijnend vond ik het verhaal van de tulpenkweker die parkinson heeft en voor de bewustwording van de ziekte een tulp kweekte in een tijd dat de relatie tussen zijn beroep en de ziekte nog niet werd gelegd. We kopen een bosje bloemen voor iemand die ziek is, we leggen bloemen op het graf van een overledene terwijl de teelt van deze bloemen veel schade toe brengt. Door een gedeelte te doneren aan ParkinsonNL wil ik een extra element meegeven tot bewustwording. Door voor Groene Bloemen, gifvrije bloemen te kiezen, kies je voor een product dat geen schade aan de gezondheid toebrengt. Doordat er een gedeelte naar ParkinsonNL gaat, help je dubbel mee aan een gezondere leefomgeving. Je helpt met je keuze aan de voorkant en aan de achterkant mee. Het is voorkomen én genezen,’ sluit Nicolette af.
ParkinsonNL is tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals o.a. glyfosaat. ParkinsonNL heeft sterk gelobbyd tegen het gebruik van glyfosaat in samenwerking met Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging (onderdeel van Parkinsonalliantie Nederland, waar ook ParkinsonNL deel vanuit maakt), de FNV en een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, middels een Manifest Bestrijdingsmiddelen.